GOVERNMENT OF THE DISTRICT OF COLUMBIA
DEPARTMENT OF CONSUMER AND REGULATORY AFFAIRS
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Christine Roddy, Director
Goulston & Storrs

1999 K Street, NW, 5th Floor
Washington, DC 20006-1020

RE: 301 G Street SW Lot 110 of Square 540, Building Height Measurement Point

Dear Ms. Roddy:

The purpose of this letter is to memorialize our discussion at our meetings on May 30,
2014 and June 24, 2014. This memorandum confirms that the measuring point for future
development on Lot 110 of Square 540, also known as 301 G Street, SW, may be taken from
Interstate 395/695.

The Property is located in the R-5-C Zone District and is bounded by 4™ Street, SW to
the west, G Street, SW to the south, 1-395/695 to the north and private property to the east. The
Property is currently improved with a 9 story residential building that is approximately 90 feet in
height. Like many residential buildings in this southwest neighborhood, the existing building
was constructed at the time pursuant to the terms of the Southwest Urban Renewal Plan, and its
height exceeds what would be permitted under zoning today. New construction on the Property
must comply with the zoning parameters of the R-5-C Zone District, including the 60 foot height
limitation. You have asked me to confirm that the building height may be measured from the
grade at the mid-point of the building fagade along 1-395/695 which abuts the property. I-
395/695 runs along the northern edge of the Property and is elevated approximately 13 feet
above the Property (see attached survey). The area underneath the freeway is enclosed with a
stone wall and there is no open area beneath the roadway. In light of these facts and consistent
with my rationale outlined below, I agree that the building height may be measured from the
clevated roadway adjacent to the Property to the highest point of the roof or parapet.

Under the applicable definition in Section 199.1 of the Zoning Regulations, building
height in a residential district is the “vertical distance measured at the existing grade at the mid-
point of the building fagade of the principal building that is closest to a street lot line to a point
designated in the zone district.” The question becomes what is considered “grade” for 1-395/1-
695. In my consideration of this issue, I referred to the Washington Gateway project, which was
the subject of Zoning Commission Case No. 06-14. A very similar issue was addressed in that
case. The Washington Gateway project fronted New York Avenue, an elevated roadway, which
ultimately bridges over the CSX tracks leading into Union Station. The grade difference along
New York Avenue was close to 40 feet; nevertheless, the Commission determined, and the
Office of Planning as well as myself agreed, that the measuring point could be located from the
clevated roadway as it was considered the existing grade. Using the elevated roadway as the
measuring point for building height does not run afoul of the restriction in the building height
definition that states, “[i]n the case of a property fronting a bridge or a viaduct, the height of the
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building shall be measured from the lower of the natural grade or the finished grade at the middle
of the front of the building to the highest point of the roof or parapet or a point designated by a
specific zone district.” The Commission concluded that New York Avenue did not become a
bridge until it crossed the CSX railroad tracks, just northeast of the PUD site. New York Avenue
was simply an elevated roadway while adjacent to the PUD site; an elevated roadway did not
qualify as a bridge or viaduct by virtue of being elevated. Similarly, 1-395/695 is neither a
bridge nor a viaduct but simply an elevated roadway that can serve as the measuring point for
height purposes.

Webster’s Third International Dictionary (“Dictionary”) defines a bridge as “a structure
erected over a depression or an obstacle to travel (as a river, chasm, roadway, or railroad)
carrying a continuous pathway or roadway (as for pedestrian, automobiles or trains).” [-395/1-
695 does not qualify as a bridge because it is not erected over a depression or an obstacle. It is
simply an elevated roadway, with a solid base. There is no open space beneath the roadway;
accordingly, it does not function as a bridge nor can it be considered a bridge. Similarly, the
freeway is not a viaduct. The Dictionary defines a viaduct as a “bridge especially when resting
on a series of reinforced concrete or masonry arches, having high supporting towers or piers, and
carrying a road or railroad over a valley, river, road, or other low-lying obstruction.” As noted
above, the freeway is not a bridge and thus, is not a viaduct. Accordingly, based on the logic
applied in Case No. 06-14, because 1-395/695 is neither a bridge nor viaduct and is simply an
elevated roadway, the measuring point can be taken from the roadway.

This rationale is supported by the legislative history of the definition of building height.
In Case No. 02-35, the Zoning Commission adopted a new definition for building height which
included the language above prohibiting measuring points from bridges and viaducts. The
original text of the proposed text amendment, however, did not allow measuring points from
“streets elevated above grade”. This language was specifically changed to instead say “bridge or
viaduct”, representing a conscious decision on the part of the Zoning Commission to continue to
allow height measurement to be taken from “streets elevated above grade”. See Order No. 02-
5. p: 3

During my evaluation of this matter, I considered whether [-395/695 could be considered
a street lot line for height measurement purposes since it cannot be used to access the Property. |
note that the National Capital Planning Commission (“NCPC”) raised the same concern in Case
No. 06-14. NCPC argued that New York Avenue could not be used as the measuring point
because there was no access from New York Avenue. The Commission, as well as myself,
dismissed this notion, as access has never been the basis for height measurement. The Height
Act allows different streets to serve as the measuring point and building front based solely on
street frontage and not on building access.

Based on the above analysis, I find that future development can use the elevated roadway
of 1-395/695 as the measuring point for height. The 60 feet of height allowed in the R-5-C Zone



District can be measured from this elevated point that is approximately 13 feet above grade.

Please let me know if you have any further questions.

Sincerely, Mj\w ‘-4@ )@zwﬁ/

Matthew Le Grant
Zoning Administrator

Attachment: Survey
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